LA POESIA NO ÉS UN ROTLLO!!

 

INTRODUCCIÓ TASCA PROCÉS RECURSOS AVALUACIÓ CONCLUSIÓ

 

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

 

Sovint resulta difícil trobar gent a la qual li agrade la poesia o que en siga “fan”. I és que, per alguna estranya raó, la gent prefereix llegir contes, novel·les, assaigs, abans que decidir-se a endinsar-se en un seguit de paraules agrupades en unes línies petites i estretes tot conformant allò que anomenem <poemes>.

Tal volta una de les raons de l’aïllament que pateix la poesia en comparació, per exemple, amb la novel·la és que aquesta última sempre té un significat clar –més o menys, tot i que sempre no és així, és clar– i, per tant, en acabar de llegir un llibre, un té una idea més o menys clara sobre què li ha volgut expressar l’autor a través d’una trama, uns personatges, unes expressions...   

La poesia, en canvi, no compta amb aquesta diguem-ne “immediatesa” de significat o, si voleu, de sentit, amb la qual cosa precisa d’una reflexió per tal d’extraure de la combinació de les paraules alguna cosa més que el significat “pur” a què s’estan referint. Així doncs, allà on llegim: “una selva de mirades”, evidentment no existeix una “selva” com a tal, sinó que aquesta combinació de paraules ens remet a una imatge ficticioreal que barreja elements de la nostra realitat quotidiana amb d’altres d’imaginaris. La “selva de mirades” a què ens referim és allò que anomenem una metàfora. I les metàfores serveixen per il·lustrar allò que sentim d’una manera diferent a com sovint ens expressem en fer servir la llengua, és a dir, combinant els significats ficticis i reals de les paraules i trascendint del significat més habitual o normal del llenguatge.

De manera que, potser per primera vegada en les vostres vides, aquest webquest pretén d’acostar-vos a la poesia amb la finalitat que us hi afeccioneu. I és que ja ho deia el poeta Joan Brossa, "la poesia és com l'electricitat, que és a tot arreu. El que s'ha de saber és copsar-la. A tot arreu hi ha poesia" I, a banda de descobrir-ne el significat, també ens acostarem a la figura de Vicent Andrés Estellés, el que fou una de les més grans veus poètiques valencianes de la literatura catalana del segle XX.

No us heu d’espantar pas, les activitats que hi trobareu no són massa complicades; com en totes les coses, simplement haureu d’esforçar-vos una mica.  Així que...som-hi!  

 

 

 

 

 

 

TASCA

 

 

Aquest és un webquest la finalitat del qual és que aprengues què és la poesia, a través d’un dels nostres poetes més preuats: Vicent Andrés Estellés.

A continuació, hi trobaràs tot un seguit d’activitats d’allò més variades. I, comptant amb l’inestimable recurs d’internet, podràs consultar tot allò que se’t demane sense cap problema.  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

PROCÉS

 

 

ACTIVITAT 1: QUÈ ÉS LA POESIA?

Aquestes són algunes definicions o, millor dit, algunes visions del significat de la poesia, pertanyents a poetes coneguts:  

"Algú que no recordo va dir "la poesia és com l'electricitat, que és a tot arreu". El que s'ha de saber és copsar-la. A tot arreu hi ha poesia."  

"Davant d'aquest món, hi ha tres opcions: o l'acceptes; o el combats; o te n'abstens. La gent més poeta no fa versos, fa poesia amb la seva manera de ser."      

Joan Brossa

Però, és clar, aquestes són definicions fetes per poetes; o, altrament dit, són les seues visions personals del que és la poesia. I... segur que tu també en tens una de pròpia, oi que sí? Doncs bé, escriu una definició de poesia de collita pròpia que no supere les tres línies. Als recursos hi ha penjada una plantilla perquè hi escrigues la teua definició. Ja veuràs, segur que te’n surts!   

   

ACTIVITAT 2: CERCAR DEFINICIONS

Ara, amb l’ajuda de dos diccionaris que hi ha penjats a internet, i que són als recursos, haureu de trobar dues definicions de poesia i contrastar-les amb la que prèviament teníeu vosaltres. El primer diccionari que consultareu és el d’Enciclopèdia Catalana, que, com veureu, compta amb unes definicions d’allò més precises i acurades.

El segon, és el diccionari Català-Valencià-Balear, que, en canvi, s’extén més amb les definicions i sol aportar-hi més informació ja que és un recull lexicogràfic molt més extens.

Au, som-hi!         

 

ACTIVITAT 3: VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Saps qui és Vicent Andrés Estellés? T’agradaria saber-ho, oi? Doncs bé, entra en les dues adreces que hi trobaràs als recursos i, tenint en compte les informacions que hi trobaràs, fes un resum de la seua vida en un arxiu word seguint el model de la plantilla que t’oferim més avall, i després imprimeix-lo.  

 

ACTIVITAT 4: CONEGUEM L'OBRA D'ESTELLÉS

A l’enllaç que hi ha als recursos hi trobaràs una selecció de poemes d’Estelles. Fes-hi una ullada i tria els que més t’agraden.

     

ACTIVITAT 5: APRÉN A RECITAR UN POEMA

Sabries recitar el teu poema preferit d’en Vicent Andrés Estellés? Recitar un poema no és pas fàcil. De fet, hom a arribat a afirmar que gairebé resulta tan difícil com escriure’l. Però, malgrat això, segur que ho pots fer.

Simplement has de seguir alguns consells que hi ha penjats als recursos per tal de poder entonar correctament el text, tal i com ho demanen les lleis de la mètrica i el ritme que, igual que passa amb les cançons, també influeix en els poemes.

Prova a recitar el poema que hi ha penjat. Per fer-ho, primer l’hauràs de llegir vàries vegades i anar repetint-lo lentament. I recorda que si no entens alguna de les paraules, és convenient que la busques al diccionari!

 

 

 

 

 

 

 

 

RECURSOS

 

 

ACTIVITAT 1

ACTIVITAT 2     

Plantilla en format word 

Enciclopèdia Catalana

Català-Valencià-Balear

ACTIVITAT 3

1.- http://www.grec.net/cgibin/heccl2.pgm?NDCHEC=0003909&PGMORI=A

2.- http://mmlab.ua.es/lletraferit/consultes/veureAutor.asp?pId=141  

Plantilla en format word

ACTIVITAT 4

1.- http://www.mallorcaweb.com/Mag-Teatre/estelles-nins/index.html

2.- http://www.mallorcaweb.com/Mag-Teatre/estelles/1956-71.html

ACTIVITAT 5

1.- http://www.mallorcaweb.com/Mag-Teatre/escola/literaturaieducacio.html

      

 

 

 

AVALUACIÓ

 

 

 

Un cop realitzades (i impreses, és clar) totes les activitats, seran recollides i avaluades d’acord amb els següents criteris:

1.      Cap dels treballs no serà recollit fora del termini de presentació.

2.      Es tindrà en compte la correcció lingüística, així com l’interés i l’esforç demostrats a classe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIÓ

 

 

Doncs bé, ja hem arribat al final d’aquest webquest!! Ara ja tens una idea més clara del que és poesia, i qui sap, tal volta algun dia t’engresques a escriure versos, si no és que ja hi has començat.... Segur que amb alguns dels poemes que has llegit fins ara, has arribat a sentir alguna cosa, i, saps què? Doncs que d’això es tracta: de sentir la poesia!!

A més, haver-ho fet de la mà d’en Vicent Andrés Estellés ha sigut tota una descoberta, oi?

Així que, si estàs interessat a conéixer altres poetes, en aquest web en trobaràs d’interessants.

 http://www.mallorcaweb.com/Mag-Teatre/poemessolts2/MESPS.html#tots els autors catalans per ordre alfabËtic