Campanya de la CEPC per a les eleccions a rector/a de la Universitat de València

[www.votat.tk]

 

1 de març: Rebota't i vota't

 

  • Tornen les elecions a Rector/a de la Universitat de València i una vegada més els i les estudiants ens vegem discriminats per un sistema electoral antidemocràtic, que ens limita al 25% de la representativitat total, tot i ser la majoria de la comunitat universitària.
  • Davant d'açò la CEPC hem presentat una candidatura alternativa , que ha sigut il·legalitzada pel simple fet d'estar formada per estudiants. Tot i això, animem als i les estudiants, i a la resta del món universitari, a utilitzar aquesta papereta el proper 1 de març.
  • Per una Universitat més participativa i democràtica , contra unes eleccions a les quals no et deixen ni tan sols presentar-te: el proper dimecres 1 de març, rebota't i vota't amb aquesta papereta.
  • Trobareu les urnes en els halls de les vostres facultats o escoles.

 

Ja us podeu descarregar la vostra papereta!!!

 

Fotos de l'acte final de campanya

Facultat de Filologia (28/02/06)

Dos companys de la CEPC presentant la campanya

 

Concert acústic amb membres d'Obrint Pas

 

Actes de presentació de la campanya

 

Dimecres 22 de febrer > Campus de Burjassot

12:00h / Aula 300 (entre els edificis de la Facultat de Biologia)

Dijous 23 de febrer > Claustre de la Universitat (debat entre els candidats)

A partir de les 9 hores / Aula Magna (Facultat de Filosofia i CCEE). La “democràcia” institucional no us deixarà entrar

Dilluns 27 de febrer > Campus de Tarongers

12:00h / Aula 314, cinquena planta (Aulari Nord)

Dimarts 28 de febrer > Campus de Blasco Ibañez

12:00h / Aula Sanchis Guarner (Facultat de Filologia) + concert acústic amb membres d'OBRINT PAS.

Cartell dels actes de campanya en .pdf

 

Comunicat de la roda de premsa del 17 de febrer

 

Com ja sabreu tots i totes, el proper 1 de març els i les estudiants tornarem a votar a les eleccions a Rector/a de la nostra Universitat. De nou es torna a presentar, ara com a únic candidat, l'actual rector de la Universitat de València, el Sr. Francisco Tomàs.

Des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) hem engegat una campanya dirigida a totes les estudiants de la Universitat perquè davant unes eleccions mancades de democràcia com aquestes, tinguem la possibilitat de mostrar el nostre rebuig a una universitat en la que no se'ns escolta i en la que no tenim cap tipus de poder d'incisió en decisions que, de ben segur, afectaran la nostra vida com a universitaris, com en aquest cas les eleccions a Rector/a.

La finalitat d'aquesta campanya és que el dia que es celebren les eleccions tots i totes introduïm a les urnes una papereta en la que votem per nosaltres mateixos, l'estudiant , perquè som subjectes amb capacitat de decidir el que volem i el que no. D'aquesta manera mostrarem de forma directa el nostre rebuig a aquestes eleccions, però també a tot el sistema electoral que regeix la Universitat. Un sistema electoral on, a més a més de votar al Rector/a, les estudiants, any rere any, suposadament votem als nostres “representants” als òrgans de govern (Claustre i Juntes de Facultat) perquè duguen a terme una lluita sindical en defensa dels nostres drets. Però en realitat, a aquests òrgans de govern els i les estudiants estem en minoria absoluta i ens és impossible aconseguir els nostres objectius, donat que sempre que portem propostes que se n'ixen del camí que ells ens marquen són rebutjades d'immediat.

Davant d'aquesta situació, des de la CEPC sempre hem lluitat per construir una Universitat democràtica i assembleària. Creguem en una Universitat on els i les estudiants, per mitjà de la creació d'Assemblees de Centre a les nostres Facultats, on totes i tots els estudiants tinguem veu i vot per igual, puguem decidir per nosaltres mateixos quina és la Universitat que volem, transformant aquestes Assemblees en l'òrgan màxim de debat i decisió a les nostres Facultats. I també creguem que és absolutament necessària la posada en funcionament de l'Assemblea General d'Estudiants, que seria l'eina per coordinar les nostres lluites a tota la Universitat, però en termes totalment diferents a com està plantejada ara mateix.

A més de ser una campanya en defensa dels nostres drets democràtics, i seguint en la línea dels últims anys, aprofitarem també per denunciar la situació en la que es troba la nostra llengua a la Universitat. Els i les catalanoparlants seguim estant marginades a casa nostra. I és que l'oferta acadèmica en català continua estant molt per sota de la demanda (quasi uns 30.000 estudiants amb una competència més que suficient per a seguir les classes en valencià que no ho fan, segons el mateix Servei de Política Lingüística de la Universitat). A més a més, continua produint-se un incompliment de la docència en català en un nombre de casos alarmant. Tot açò, unit a altres factors en els que ara no ens aturarem, porten a una insatisfacció per part dels i les estudiants que ens duu a demandar cada vegada menys les nostres classes en català, tendència que no ha tractat d'aturar-se per part d'aquells que han governat la nostra Universitat.

Davant de la situació en la que es troba la nostra llengua, nosaltres proposem com a primera mesura la instauració del requisit lingüístic per al professorat, donat que en l'actual legislació és el professor el que tria en quina llengua donar les seues classes. Mitjançant aquest requisit lingüístic ens asseguraríem de què tot el nostre professorat tinguera el coneixement suficient del català per a poder donar les seues classes en la nostra llengua. Cal dir que aquesta proposta ja la férem arribar al Claustre de la Universitat (teòric òrgan màxim de decisió), no sent aprovada donat que la major part de professorat i Personal d'Administració i Serveis, i fins i tot alguns dels teòrics representants d'estudiants que en eleccions tant reclamen el bilingüisme (Campus Jove per exemple), votaren en contra.

Per altra banda, també hem de ser conscients dels processos de canvi que afecten a la Universitat, i que vindrien a traduir-se en la implantació del nou Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) i la reforma de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU). Totes dues qüestions haurien de portar un debat real a la Universitat, on tots els membres de la comunitat educativa participaren com a subjectes actius dels possibles canvis. Ara bé, des de la CEPC no podem obviar que la construcció de l'EEES té les seues bases en l'Acord General de Comerç de Serveis (AGCS) de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), i que en última instància, és l'aposta del neoliberalisme imperant en la Unió Europea per tal de privatitzar el servei públic de l'educació superior. I tampoc podem deixar de constatar que la reforma de la LOU és una reforma de mínims, una cortina de fum del PSOE per tal de canviar la façana i quedar bé davant el seu electorat, però mantenint els fonaments que produïren el rebuig de tota la comunitat universitària a la legislació del Partit Popular.

En relació a la política investigadora, manifestem el nostre desacord amb el menyspreu que sofreix la investigació per part de la Conselleria d'Universitats i Empresa , ja que l'aboca a una dependència quasi exclusiva de les inversions privades i empresarials. Així doncs, apostem perquè la UV s'allunye d'aquest joc mercantilista i aposte per pal·liar les greus deficiències en R+D al País Valencià. A més amés, volem assegurar la resolució satisfactòria dels Ramons i Cajals i la reconversió de les beques 5 Segles de la Universitat en programes de 0+4, de contractació completa.

Per últim, volíem constatar la nostra rotunda oposició a l'externalització dels serveis de la Universitat, apostant en un futur que molts d'aquests, puguen estar gestionats pels propis estudiants.

CEPC- València

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans

premsa@coordinadora.net

Comunicat de premsa en .pdf

 

El nostre programa electoral

 

Índex

Preàmbul (exposició de raons)

 

Eixos de la Campanya

a) Defensa d'una Universitat participativa

b) Defensa d'una Universitat en català

c) Davant la reforma de la LOU

d) Davant la implantació de l'Espai Europeu d'Educació

Superior (EEES)

e) Política investigadora i personal investigador.

 

Contra la privatització i l'externalització dels serveis

a) La directiva europea.

b) Privatització de serveis en la Universitat de València.

c) Un cas concret. El servei d'atenció telefònica.

 

Veure tot el programa

Descarregar el programa en .pdf

 

Cartell Electoral

 

 

Díptic de la campanya

 

Recull de premsa

 

Els estudiants prenem la Universitat.

 

La CEPC ha presentat a una estudiant com a candidata a Rectora en les eleccions que tindran lloc l'1 de març a la Universitat de València, tan per denunciar la marginació dels i les estudiants en els òrgans de govern de la Universitat, com per fer constar la manca de democràcia real que envolten aquestes cites electorals.
Avui, 27 de gener, acabava el plaç per presentar els programes elctorals i els equips de govern. Així doncs, i en registre d'entrada general de la Universitat s'ha lliurat la documentació exigida. En breu podreu consultar el nostre programa. Ara bé, podeu llegir el nosre comunicat de premsa per a l'ocasió.



El proper primer de març la Universitat de València renovarà l'equip rectoral mitjançant unes eleccions marcades per les mancances democràtiques. Sembla irònic parlar-ne de renovació quan únicament es presenta el sr. Francisco Tomàs actual rector de la nostra universitat. L'actuació tant del senyor Francisco Tomàs, com del seu equip rectoral, creiem que ha estat marcada per la hipocresia durant aquests últims anys, com per exemple:

• Varem ser la primera Universitat a aplicar la LOU, quan el propi equip rectoral es manifestà en contra públicament
• Durant la reforma dels Estatuts de la UVEG varen perdre una oportunitat per avançar en la normalització lingüística del català (es posicionaren en contra de l'aplicació del requisit lingüístic al professorat); es rebutjà l'aplicació de l'assemblearisme com a la forma de participació dels i les estudiants, i no es tractà de minimitzar els efectes negatius de la LOU.
• La hipocresia institucional davant la Generalitat: mentre uns ( el PP) portaven a la Universitat a judici per emprar el terme català als seus Estatuts, els altres ( l'equip rectoral de la UVEG) els obrien les portes i els convidaven a les inauguracions del curs.

Davant d'aquesta situació, la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) a pres la determinació de presentar una estudiant com a candidata. Amb açò pretenem donar una resposta a aquest procés electoral que no pot considerar-se democràtic, en el qual el vot de la comunitat universitària es troba ponderat per estaments, i on els estudiants tan sols comptem amb el 26% de la representativitat total. Res importa si la potestat d'elecció del Rector/a recau en els i les representants del Claustre o en tota la comunitat universitària, mentre la capacitat de decisió dels i les estudiants continue sent nul•la com fins ara.

Avui, 27 de gener, s'ha presentat dins del termini establert el nostre programa i la nostra candidatura, tot i ser conscients de la impossibilitat de ser tramitada formalment donada la llei electoral, que fomenta la marginació dels i les estudiants dintre dels òrgans de govern de la Universitat.

Amb aquesta campanya el que pretenem no és sols deixar ben clar que actualment la universitat deixa de banda els i les estudiants a l'hora de prendre qualsevol decisió i prefereix el nostre silenci, si no que, a més, volem aprofitar aquest període electoral per defensar públicament el model i marc educatiu pel que lluitem, així com criticar les reformes educatives que ens venen imposades (LOU, LOE, EEES, LOPRI ...).

El proper dia 17 de febrer, a les 12:00h en l'edifici de Rectorat tindrà lloc una roda de premsa (conjunta amb la CGT) on farem públic el nostre programa electoral i a la nostra candidata.

CEPC-Universitat de València

 

www.coordinadora.net

cepcvalencia@hotmail.com


*