Bitàcola d'idees
dijous, setembre 23, 2004
 
Que és una persona intel·ligent?
Groucho Marx, que assegurava que Intel·ligència militar era una contradicció de termes, segurament diria que les persones tampoc és que gaudiren d'aquesta qualitat (excepte ell, afegiria probablement).

Bromes a banda, hui, mentre llegia alguns fragments d'un llibre d'assaig sobre un altre escriptor de literatura d'idees (només hi he tingut accés a aquestos fragments), me n'he adonat que moltes vegades, aquells a qui podriem anomenar intel·lectuals, persones cultes, o qualsevol etiqueta al cas, amagant-se darrere de la falsa modestia fan enunciacions de l'estil "les persones intel·ligents són les que x".

I precissament, al llegir aquesta frase, el meu escepticisme metòdic, m'ha fet constatar un parell de coses. En primer lloc, que és evident que l'autor en qüestió s'inclou en el grup d'aquestes persones "privilegiades", intel·ligents (paraules amb connotació positiva, enfront de burro, ignorant, etc).

Per a aquest autor les persones intel·ligents eren pam amunt, pam avall, les que creaven coses més o menys profitables (des d'un doctor fins a un metafísic). Ara bé: i qui és més intel·ligent segons aquest criteri: qui es passa la vida fent per als demés, o qui viu la seua pròpia vida i quan té un problema frueix de la creació que li evita o li alleugereix el mal pas?

Siga quina siga la resposta a aquesta pregunta del milió, la meua humil opinió és que tothom és molt intel·ligent (entenent la intel·ligència en un sentit molt ampli). Sobretot, i derivat del cèlebre aforisme grec, "l'home és la mesura de totes les coses" (és a dir: cadascú és la mesura de totes les coses), l'home es considerarà a ell mateix intel·ligent. Fins i tot en molts més casos dels aparents, més intel·ligent que el proïsme.

Comentaris:
Jero: En el sentit purista de l'expressió, l'home intel·ligent és un mite. La dona intel·ligent és una decepció.
 
Només en el sentit intel·lectualment purista i essencialista de l'expressió. Tampoc vull ser més provocatiu del que pretenc.
 
Post a Comment

<< Home

Powered by Blogger