Bitàcola d'idees
dimecres, octubre 27, 2004
 
Feia temps que no em perdia per la xarxa
"Patriotism is your conviction that this country is superior to all other countries because you were born in it"

Traducció molt lliure: "El patriotisme és la convicció que tens de que aquest pais és superior a tots els altres perquè tu nasqueres ací" (disculpes)

George Bernard Shaw

Comentaris:
J.E.R.O.: El patriotisme, com a manifestació estúpidament patètica (de "pathos"), no deixa de ser un etnocentrisme amb exèrcit. D'altra banda, és clar -i pense en el patriotisme americà o l'aznarista- tota manifestació patriòtica, a hores d'ara, amaga al darrere la seua causa veritable: interessos econòmics.
 
J.E.R.O.(corregisc i augmente pel que fa a la primera part de la meua darrera intervenció): o tindre'n certa pretensió, si més no.
Estimar-se allò de la "pàtria" (de pater, patris: damunt, concepte masclista) sempre m'ha paregut un essencialisme menyspreable, sense gaires justificacions; un sentimentalisme d'arrels castrals, un territorialisme imbècil que pretén l'homogeneïtat lucrativa i la frontera i, a hores d'ara, un anacronisme vigent i perillós. En ocasions, un incentiu per envair Iraqs (esdevé, doncs, imperialisme), amb excuses com el bé de la Humanitat (i del petroli, amen).
De totes maneres, els mapes continuen existint.
 
J.E.R.O.: una altra accepció (una altra cara de la moneda, només) més benigna és aquell sentiment de pertanença a una comunitat històricament unificada amb una mateixa llengua, lleis i costums (una "mateixa cultura", malgrat la simplificació generalitzadora) que deriva en una concepció del patriotisme una mica més cívica i activista des del punt de vista cultural i de la tolerància. Un patriotisme "renaixencista" amb voluntat de memòria i, supose, de projecte de futur.
 
Post a Comment

<< Home

Powered by Blogger