Bitàcola d'idees
dissabte, novembre 13, 2004
 
Endevinalla fàcil
La vetllada començà bastant bé, amb els sedajazz sextet (o alguna cosa així) versionant el Take five de David Brubeck (una versió molt lliure i bastant llarga que em va permetre reflexionar si el títol no tindria res a veure amb l'estrany compàs...). Ara bé, arribada l'hora dels parlaments, la cosa es va posar realment tensa.

He de ser comprensiu (tinc bastant sentit de l'empatia) amb ambdues parts, però així i tot, les dues parts ho feren bastant malament. D'una banda, com a empresari, s'entén que l'editor no podia dir massa coses explícitament (tot i que el discurs anava carregat d'una suculenta descàrrega d'acusacions incisives i deliciosament amagades), però tampoc cal passar-se'n de primmirat en aquests casos, sobretot preveient-se la lamentable actuació de l'alcaldessa (quina vergonya aliena que m'entra al dir-ho) d'Alzira.

Per una altra part, la pobra dona, que ja te prou desgràcia a pertànyer als del pater putativo, semblava ahir tindre gana de provocar a l'auditori. Que nomene a Xavier Casp, passe. Que li atribuesca cert valencianisme encara m'ho podria empassar (cadascú te el dret a entendre el valencianisme com vullga). Ara bé, aquella insistència recalcitrant era pura provocació... i el colofó que desbordà el corn de l'abundància de subnormalitats filològiques fou aquella innecessària i totalment fora de lloc insistència en el nom de la llengua patèticament justificat ("és l'únic nom reconegut per l'estatut". Ens ha tocat la fibra sensible, i ara!).

Però la ironia de la nit estava servida: la guanyadora, en rebre el guardó de l'alcaldessa, començà a agrair als seus familiars en un perfecte mallorquí el suport que li havien donat. Triple ridícul per a Elena (sense h) Bastidas: ser una punxa, fer el ridícul espantós amb el seu discurs pro-blaverisme i fer més encara el ridícul per no haver-se informat d'on provenia l'autora de l'obra que ella (igual que la resta del jurat) s'havia llegit i havia decretat guanyadora.

Comentaris: Post a Comment

<< Home

Powered by Blogger