Valencianitzaciˇ de noms

 

El nom propi Ús un dels elements que identifiquen mÚs clarament una persona. Durant molts anys els valencians i valencianes no hem pogut fer ˙s dels nostres noms en valenciÓ;  ja que se’ns imposava que el nostre nom fˇra registrat en castellÓ. Aš˛ ens ha dut  a  que aquest siga un hÓbit o costum social entre nosaltres, difÝcil de capgirar.

Actualment aquesta imposiciˇ hem pogut salvar-la i ara ja podem identificar-nos amb el nostre nom en valenciÓ.

Al cap i a la fi el nom Ús el reflex mÚs Ýntim de la pr˛pia identitat; i com valencians i valencianes sentim que el nostre nom estiga identificat amb la nostra cultura i amb el nostre poble, per tal de reconeixer-nos i que ens reconeguen.

 

 

Com canviar-se el nom?

 

Aquest Ús un procÚs ben senzill i gratu´t.

NomÚs cal  anar al Registre Civil en el qual figure inscrit el teu naixement i presentar un escrit en el qual manifestes que vols canviar el teu nom en castellÓ pel seu equivalent en valenciÓ. Normalment els Registres ja tenen un imprÚs per a demanar-ho, en cas que no el tingueren ens serÓ vÓlid qualsevol full en el exposem els fets i fem la nostra sol.licitud, identificant-nos clarament. El trÓmit Ús gratu´t  i automÓticament es canviarÓ el nom i es lliurarÓ una partida de naixement on conste el nom nou.

El trÓmit el podem fer personalment o ens el pot fer alg˙ en nom nostre, atorgant-li els poders oportuns.

En el cas d’haver nascut desprÚs del 9 de gener de 1977 , com que ja era legal la inscripciˇ en valenciÓ, et caldrÓ presentar 5 proves documentals que acrediten l’˙s del teu nom en valenciÓ; pots aportar correspondŔncia, certificats,...

 

Com canviar-se el cognom?

 

Degut als 300 anys d’administraciˇ castellana molts dels nostres cognoms han sofrit canvis en la seua forma escrita difÝcilemnt acceptables; si aquest Ús el teu cas pots canviar-los a la seua forma valenciana fent un procÚs paregut al del canvi del nom.

T’haurÓs d’adrešar al Registre Civil on s’ha d’inscriure la modificaciˇ, sol.licitant dit , si bÚ per al canvi dels cognoms estan exiguint-se provÚs  que se’n fa ˙s  social i proves documentals del mateix en la seua forma valenciana.

Tot i que en darrer terme Ús el ministre de JustÝcia qui n’ha de donar el vist-i-plau.

Reial Decret 1971/86 del 29 d’agost. Modifica el reglament del Registre Civil.L’art.206 preveu “la traducciˇ adaptaciˇ grÓfica i fonŔtica a les llengŘes espanyoles”.

Sol.licitar la “i” llatina.

Tenim el dret a demanar una partida de naixement, de matrimoni o de qualsevol mena , al Registre Civil , o un llibre de famÝlia, on apareguen els cognoms separats amb una “i” llatina.

Ja que en valenciÓ  en escriure els cognoms  s’intercala una “i” com a forma de llengua , i per tant, podem fer que aquesta conste  en tota mena de documentaciˇ,tambÚ Dd’I, Passaport...

Canvi de nom al D’dI

Si hem tradu´t el nom al Registre Civil cal que ens el correguim al D’dI .

Podem fer-ho seguint els mateixos trÓmits que per a la renovaciˇ, aportant la partida de naixement ja corregida, en aquest supost dita renovaciˇ Ús gratu´ta.

Ordre del 18 d’abril de 1985 del Ministeri de l’Interior.

 

 

 

 

 

 

 

Al carnet de conduir

Per canviar el nom al carnet de conduir , t’has d’adrešar a la Prefectura de TrÓnsit i presentar el Dd’I, amb el nom ja tradu´t, el carnet de conduir antic i una fotografia; a mÚs d’omplir un imprÚs que et proporcionen.

En el supost que  el carnet encara no el tingues , tambÚ pots sol.licitar que aquest, una vegada superat l’examen, estiga redactat en valenciÓ.

 

A altres documents

Progressivament pots anar canviant tots els documents on apareix el teu nom en castellÓ i sol.licitar que te’ls canvien a valenciÓ.

En la major part dels casos , la tramitaciˇ consisteix simplement en la presentaciˇ del Dd’I, en el que figure el teu nom en valenciÓ.

 

 

FÚs la realitat a la teua mida. ╔s el teu dret.