SATÈL·LITS ARTIFICIALS




Satèl·lit SOHO
El satèl·lit què estudia el Sol

satèl·lit SOHO El projecte SOHO ( Solar and Heliospheric Observatory) és una col·laboració entre l´Agència Espacial Europea (ESA- el va construir-) i l´Administració Americana per a l´Aeronàutica i l´Espai (NASA- s´encarregà del llanÇament i de les operacions de la missió). Aquest satél·lit pot obtindre imatges de l´atmòsfera solar a una temperatura que ronda els 100 000 graus, amb un espectrò metre ultraviolat, que mostren camps de densitat i velocitat a temperatures diferents. De fet, el dissenyaren per estudiar l´estructura interna del Sol, la seua atmòsfera externa i l´origen del vent solar (corrent de gas altament ionitzat que ix continuament cap a l´exterior a través del Sistema Solar). Està situat a 1.5 mil·lions de km de la Terra i ha d´observar el Sol durant un període mínim de dos anys. Aquestes observacions són contínues, a diferència d´obsevatoris solars anteriors que orbitaven al voltant de la Terra, que interrumpien les seues observacions quan aquesta eclipsava el Sol. Està constituït per dos mòduls: el de servei (part inferior, abasteix de potència, control tèrmic, d´apuntament i de les telecomunicacions, soport dels panells solars) i el de carga útil (està damunt i conté els instruments de telecomunicació).

Cromosfera i corona solar inferior. Imatges obteses pel satèl·lit atrificial SOHO cortesia de http://www.lmsal.com/YPOP/ProjectionRoomlatest_EIT_304.html SOHO està pilotat des del Goddard Space Flight Center (GSFC) de la NASA (Greenbelt, Maryland) i les seues dades es reben a través de la Deep Space Network (DSN) de la NASA. I en el centre d´operacions dels experimentadors (EOF), els experimentadors observen en els seus ordinadors les imatges i les mesures que han pres els seus instruments que estan al SOHO (que els utilitzen de la mateixa manera que els observatoris solars terrestres, però a distància).

Satèl·lit MARINER X

NAU MARINER X (estudia Mercuri ¯el missatger dels Déus ¯) La sonda Mariner X va ser la primera missió en aplicar el concepte de l´atracció gravitacional per poder aplegar d´un planeta fins a altre.El 3 de novembre de 1973 va ser llenÇada cap a Venus (aplegà a la seua atmosfera el 5 de Febrer del 1974). Va fer 4 000 fotografies del planeta ( forma més o menys esfèrica, rotació: 243 dies terrestres, 0.05% del camp magnètic terrestre, atmòsfera abundant en hidrogen¯resultat del bombardeig continuat de partícules procedents del Sol ¯). Després va posar rumb cap al Sol, essent accelerada pel Camp Gravitacional de Venus, va arribar a Mercuri el 29 de march de 1974, passant a 705 km de la seua superfície. Les fotografies que va fer d´aquesta revelaren que estava plena d´impactes i que tenia una capa atmosfèrica lleu formada per Heli. Després, la sonda Mariner X, va entrar en òrbita solar tornant a sobrevolar Mercuri el 20 i el 23 de Setembre del mateix any, fotografiant les cares il·luminades del planeta i la seua zona polar sud.

Característiques de la Sonda Mariner X:
satèl·lit MARINER X
  1. Pes total: 433 Kg.
  2. Càmeres amb diversitat de 2:1 i variació angular.
  3. Gravadora Digital en Cinta Magnètica.
  4. Espectròmetre Ultraviolat
  5. Radiòmetre d´infrarojos
  6. Mesures realitzades sobre: Plasma Solar, Partícules amb càrrega, Camps Magnètics, Ocultació d´ones de Radio
Satèl·lit MAGALLANES

Satèl·lit MAGALLANES La sonda Magallanes (Magellan) va ser llenÇada el 4 de maig de 1989 a bord del transbordador espacial Atlantis des del Centre Espacial Kennedy, amb objectiu d´obtindre un mapa de radar del planeta Venus (de la seua superficie, hi ha muntanyes i també s´especula que tinga encara volcans en actiu) i va funcionar fins 1994. El nom li´l posaren en honor a l´explorador portugués del sXVI Hernando de Magallanes. El transbordador va dur la sonda a una òrbita d´altura baixa i ahí la va soltar. S´enxufà un motor de combustible sòlid (Inertial Upper Stage¯IUS¯) posant en rumb la sonda a Venus en un viatge de 15 mesos. Magallanes, va ser la primera nau interplanetària llenÇada pel transbordador espacial.

Tenia com a objectius principals:
  1. Cartografia de Venus
  2. Obtindre un mapa global d´imatges obtingudes per radar de la superficie de Venus amb una resolució d´un km
  3. Obtindre una mapa global topogràfic amb una resolució de 50 km en horitzontal i 100 metres en vertical
  4. Obtindre un camp gravitatori quasi global amb 700 km de resolució i d´entre 2 a 3 miligals de precisió
  5. Comptendre l´estructura geològica del planeta, incloent la densitat i la dinàmica
Característiques:
  1. construida (en part) amb restes de missions anteriors(Voyager, Galileu,..)?recilatge!!!
  2. Pes: 3.460 kg en el llanÇament
  3. longitud: 4.6
  4. antena parabòlica de 3.7 metres de diàmetre que gastava la banda X en radio (permitia una velocitat d´ entre 268 y 115 kbps)
  5. L´únic instrument científic que duia la nau era el radar, enviava impulsos de micrones per vore la superficie de Venus, ja que l´atmòsfera d´aquest planeta era molt densa i òpaca, imposible de fotografiar la superficie amb càmeres convencionals. L´antena enviava impulsos cada segon i recollia els ecos que rebotaven del sòl.
  6. La nau va pegar una volta i mitja al voltant del Sol i va aplegar a Venus el 10 d´agost de 1990 (s´encengué de nou el motor per frenar la nau i ahí, aquesta, es va quedar en òrbita el·líptica polar al voltant de Venus)
CALENDARI
  1. 4 de maig de 1989 ¯ LlanÇament
  2. 10 d´agost de 1990¯Inserció en l´òrbita de Venus
  3. 15 de setembre de 1990¯ Cicle 1¯ mapa de radar
  4. 15 de maig de 1991 ¯Cicle 2¯ mapa de radar
  5. 15 de gener de 1992 ¯Cicle 3¯ mapa de radar
  6. 14 de setembre de 1992 ¯Cicle 4&¯ Dades de camp de gravetat
  7. 24 de maig de 1993 ¯ Aerofrenat per a circularitzar l´òrbita
  8. 3 d´agost de 1993 ¯ Cicle 5&¯ Dades de camp de gravetat
  9. 30 d´agost de 1994 ¯Experiment "molí de vent"
  10. 12 d´octubre de1994¯Pèrdua de la senyal de radio
  11. 13 d´octubre de 1994¯ Pèrdua de la nau

RESULTATS
Venus, imatge presa per la Sonda Magallanes La majoria de la superficie està coberta per materials volcànics. Estructures volcàniques en tota la superficie amb planes de magma, camps amb domos de magma i grans escuts volcànics
Hi ha pocs cràters d´impacte? edat<800 mil·lions d´anys. La presència de Canals de magma de més de 6000 km de longitud? rius de magma de viscositat molt baixa. Tectònica: dominada per un sistema de zones de escletxes globals i amples, estructures dòmiques ¯corones¯produïdes per una elevació ràpida de magma. Sense erosió pel vent.




Valid HTML 4.01 Transitional

TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL