El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha organitzat avui actes reivindicatius a totes les universitats dels Països Catalans, a excepció de Perpinyà i Andorra que no estan en el mateix moment de reforma, contra la imposició amb la qual s’estan executant els nous Plans d’Estudi lligats al Procés de Bolonya.
Performances als rectorats de la Universitat de Barcelona, de València, i de Girona, xerrades a Alacant, Castelldefels (UPC) I Tarragona, on aquest vespre fan una tancada, despenjada de pancartes i repartiment de fulletons a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Politècnica de Catalunya, a la Universitat Jaume I de Castelló i a la Universitat de les Illes Balears, i finalment, col·laboració estreta amb l’organització del referèndum sobre la necessitat d’aturar l’aplicació del Procés de Bolonya a la Universitat de Lleida.
Amb aquesta jornada nacional de lluita, el SEPC ha volgut visualitzar el rebuig que provoca entre bona part dels estudiants dels Països Catalans la imposició dels Plans d’Estudi adaptats als paràmetres de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), conegut popularment com el Procés de Bolonya. Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans considerem que els nous Plans d’Estudi són un exemple més de la manca de democràcia amb la qual s’ha enfocat, des de bon principi, el procés d’homogeneització europea de l’ensenyament superior, en el qual els estudiants no se’ns han deixat mai tenir cap participació. Així mateix, des del SEPC, considerem que el contingut dels Plans d’Estudi aprovats fins ara, no fan res més que consolidar allò que des de fa temps, els estudiants dels Països Catalans estem denunciant respecte el Procés de Bolonya. Representen a l’hora de la veritat, una reforma pedagògica que serveix únicament per enclaustrar els i les studiants en el món acadèmic amb l’únic objectiu de formar treballadors precaris per les empreses, una privatització de les universitats a través de fonamentar l’educació en els recursos i els dictats de les empreses, una elitització de l’ensenyament a través de les condicions i els preus dels postgraus i, per suposat, una pèrdua definitiva de la llengua i la cultura catalanes com a font de ciència en els centres d’ensenyament superior.
A València al voltant de les 8 i mitja del matí, militants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han simbolitzat un tancament del Rectorat de la Universitat de València. Una de les portes principals de l’edifici situat al principi de l’Avinguda Blasco Ibáñez ha estat bloquejada amb cadenes i cadenats i s’han estés diverses voltes de precinte roig i blanc entre les dues columnes que guarden l’entrada. Juntament amb un panell que s’ha adjuntat a les escales s’ha volgut visualitzar el procés de canvi que estan sofrint les nostres universitats. En aquest es podia llegir: Universitat tancada per reformes. Disculpen les molèsties, estem construint la Universitat del capital. Reforma patrocinada per: Rectorat de la UV, Conselleria d’Educació, Ministeri d’Educació i Bancaixa.
També hem de destacar una altra acció que s’ha repetit a tots els Campus de la UV i de la UPV, consistent en la penjada des dels arbres i els edificis de ninots que simbolitzaven els estudiants actuals, on es recordava amb uns plafons que amb Bolonya tots caurem i perdrem, tant els futurs alumnes com els que hi som ara mateix estudiant. Al voltant d’aquests ninots s’ha repartit el manifest nacional i el local per conscienciar la comunitat universitària del despropòsit que suposa la implementació d’aquests plans d’estudi.

A banda, durant el matí ha tingut lloc una performance per denunciar la mercantilització de l'ensenyament al Campus de Tarongers, on s'imparteixen les titulacions de Ciències Socials. Quatre joves, representant quatre titulacions del Campus que es troben amenaçades pel procés, com ara Economia, Treball Social, Dret i Sociologia, han estat afusellades de forma simbòlica per dos individus vestits de negre en el paper dels equips rectorals i polítics, simples agents de la patronal europea impulsora del Procés.

Així, s'han llegit les acusacions contra els estudiants, entre les que destacaven oposarse al 'progrés' i al 'curs de la història' que suposa la conversió de l'ensenyament en un mercat i la dels estudiants en clients, tot plegat amb el so de Campanades a Morts de Lluís Llach. A més a més, se'ls ha explicat el futur que espera a aquells que en el futur estudiaran a la universitat: intromissió de l'empresa privada i minorització de la llengua catalana, entre altres aspectes. Finalment, i un cop afusellats els estudiants, s'ha tret una pancarta amb el lema 'Des dels Països Catalans diem no a la mercantilització'. Després de l'afusellament, que ha tingut lloc a la part exterior de l'edifici departamental de Dret, s'ha repetit l'acció dins del recinte del Fòrum d'Ocupació, que està celebrant-se al Campus, davant la presència dels mitjans, els polítics i part de l'equip rectoral.