SOCIOCULTURETA

  tornar

Caixó de sastre

 

 

Aquest espai està format per a que vosaltres ens envieu tot el que us interese. Com a exemple, nosaltres em decidit penjar com fer malabars a casa de forma fàcil i econòmica.

 

Envieu-nos les vostres propostes!

 

 

Boles de globus i mill                           

                                                 

Aquestes són les boles que apreníem a fer el primer dia del taller que oferíem a la UPC a través de l'univers, i són realment fàcils de fer i barates.

Material necessari

    *    4 Globus inflables per cada bola.
    *    Uns 100 grams de menjar per a periquitos (mill).
    *    Un pot de iogurt (buit). (No és imprescindible, però ajuda)
    *    Un embut.
    *    Una ampolla. (Tampoc és imprescindible)

Instruccions

     La idea és ben senzilla: posar el mill a dins d'un globus, i tot junt dins d'un altre i encara un altre globus. El darrer globus és per a la decoració, i per tant en podem prescindir. Cal tenir present, si ens preocupa l'aspecte final de les boles, que només es veurà el color dels dos globus exteriors.

    El pot de iogurt ha de servir per mesurar la quantitat de mill que fem servir. És important que fem totes les boles iguals entre sí. Pel que fa a la quantitat, és una qüestió de gust, però per a mi, el pot de iogurt ple fins dalt conté la quantitat ideal. Cal dir que qualsevol altre material pot servir per farcir les boles (menjar per canaris, sorra de platja, arròs, perdigons ...). Evidentment, amb diferents materials obtenim diferents pesos per al mateix volum i diferents tactes per a les boles, així és que podeu experimentar i decidir que us agrada més.

Mill dins d'el pot.

 

Inserció del mill a l'ampolla.

    El primer problema que hem de resoldre és encabir el mill dins del primer globus. Per fer això usarem l'ampolla . Amb l'ajut de l'embut, posem el mill dins l'ampolla (cal que estigui ben seca, sinó el mill s'hi enganxa). Després inflem el globus una mica, i vigilant que no es desinfli, acoblem el "pitorro" del globus al broc de l'ampolla. A les hores girem el conjunt i el mill passa suaument a dins del globus. Desenganxem el globus de l'ampolla, i amb compte, deixem anar l'aire que sobra.

Acoblament del globus.

Transvàs del mill.


    En cas que no tinguem ampolla, podem igualment fer les boles. Per que el mill càpiga dins del globus, primer l'inflarem ben inflat, parant atenció a fer un nus que després puguem desfer, i el deixarem inflat uns 10 minuts, per tal que es doni. Aleshores, i amb l'ajut de l'embut intentarem posar el mill dins del globus. Si no ens hi cap, podem prémer des de l'embut o també masegar el globus per tal que es doni una mica més.

A punt d'inflar el globus.

Inflant el globus.

Omplint el globus amb l'embut.

Esperant una mica.

 

Tallar el broc.

    Ara que ja tenim el mill dins d'un dels globus cal que tallem el "pitorro". Això no és imprescindible, i fa una mica més difícil el següent pas, però fa que la bola resultant sigui més "esfèrica". Si no el talléssim, tindríem un bonyet a la bol.(Ja ho veieu: hi ha gent així de tiquis miquis).

I llençar-lo.


    A continuació tallem el pitorro d'un altre dels globus, provant de fer un tall ben net. Si no el fem net, correm el risc que se'ns trenqui al fer el següent pas, que és obrir-lo bé per posar un globus dins l'altre. Cal fer-ho de forma que no coincideixin els forats d'ambdós globus, atrapant el mill a dins.

Obre el globus.

Cobreix la bola.

Tapant forats.


     Repetim els passos anteriors amb el tercer globus, altre cop procurant que no coincideixin els forats dels globus. Això ja serveix per fer malabarisme (de fet qualsevol cosa serveix, però aquesta bola, a més, va bé). Només ens resta decorar-la amb el darrer globus, si ens vaga.

    NOTA: Si després de posar el segon globus ens ha quedat aire atrapat a dins, podem provar de treure'l. O no! En qualsevol cas si et molesta com a mi (tiquis miquis, ja us ho havia dit) pots fer un foradet al globus de dins aixecant una mica el globus exterior.

Treu l'aire atrapat.


    El quart globus l'usem per decorar la bola que hem fabricat.

    Una possible decoració es no fer cap decoració, és a dir, posem (o no) un quart globus qualsevol i ja està. En qualsevol cas, si ens fixem de posar els dos darrers globus del mateix color, quedarà una bola d'un sol color. És interessant que els globus interiors siguin de colors clars per tal que després no es vegin gaire a través de la decoració (Fa ràbia, quan al final d'una recepta hi ha escrit allò que havies d'haver fet al principi i no has fet, oi?)

Sense decoració.

 

Bola tacada.

    Podem, per altre costat, fer diversos forats al quart globus, més o menys de la mateixa grandària que el del pitorro, i obtindrem una bola "a topos".

 

Talla el globus.

    Una decoració que queda molt bé consisteix en tallar el quart globus per la meitat aproximadament (en rigor una mica enllà de la meitat, fent que el tros del pitorro sigui el tros petit), per cobrir amb aquest mig globus la meitat de la bola, i obtenir una bola de dos colors. Aquest pas no es senzill i cal agafar-li el truc, però les boles queden molt maques.

Bola de dos colors.

 

Escriu la teua proposta: