QUARTELL QUARTELL QUARTELL QUARTELL QUARTELL QUARTELL



Quartell és un dels cinc nuclis de població que se situen al nord del castell de Sagunt en la subcomarca morvedrina de la Vall de Segó. Està situat a una altitud de 40m sobre el nivell de la mar. Els 3’26 km2 de terme són ocupats pels edificis, pels camps de tarongers i per una petita parcel·la de terres de marjal a l’extrem est en direcció a la mar. Destaquem que en els darreres anys diverses indústries s’han instal·lat al terme. Actualment compta amb 1380 habitants, un terç curt dels quals es dediquen a l’agricultura i la resta s’ocupa al sector secundari i terciari.

Entrada a Quartell


Les notícies de poblament més antigues es remunten a l’època del domini romà. Santiago Bru i Vidal a Claus per a la història de València. dona notícia de dues inscripcions romanes, trobades a l’actual terme municipal, restes de les nombroses viles documentades a l’Ager Saguntí en temps de l’imperi. Probablement l’emplaçament actual del nucli de població fou fixat pels musulmans. Així sembla indicar-ho el traçat irregular dels carrers més antics i la documentació conservada de l’època cristina que fan pensar que el món musulmà va ser el primer que d’una manera establé, poblà i parà atenció a les posibilitats que oferien Quartell i la Vall de Segó. L'església parroquial dedicada a la patrona Santa Ana es va acabar de contruir en 1669.

Esglèsia de Santa Ana


El auditori construit recentment es l'actual sede de La Unió Musical de Quartell, que és la segona banda més antiga de la Comunitat Valenciana. La biblioteca està situada en la plaça d'Espanya ,comta amb un gran catàleg d'obres, que va desde les més antigues a les més modernes la majoria d'estes son donacions de les families més velles del poblat.

Auditori


Dins del terme de Quartell a uns quilòmetres de distància, es troba el Cuadro, lloc de marjal, de gran valor ecològic. No soles per la gran quantitat de flora i fauna autoctona que alberga, sino per la reserva nacional de samaruc, peix d’aigua que unicament es trova a la marjal de moro de Sagunt.

Cuadro de Quartell