FOTO DEL COL.LEGI NACIONAL SANTA BARBARA EN 1944.
La história del Col.legi Nacional Santa Bárbera de Benifaió, comença en el que féu un dia memorable per al nostre poble. L´u de desembre de l´any 1929 s´inaugurava el nou mercat municipal, s´estrenava l ´himne a Benifaió i es posava la primera pedra al que seria "Grupo Escolar Hernández Malillos".
A l ácte assistiten les primeres autoritats locals, presidides per l´alcalde Juan Fontabella, l´alcalde de València senyor Marqués de Sotelo, el Governador Civil senyor Hernàndez Malillos, el rector de la Universitat Joaquin Ros, l´arquebisbe de València D. Prudencio Melo i l´arquitecte de l´obra senyor Emilio Artal.
Junt a la primera pedra es deposità una arqueta amb l´acta firmada per les autoritats, junt a exemplars de "El Mercantil Valenciano" i "La correspondència de València", amb un lot de monedes de plata de l´època.
El projecte de l´arquitecte municipal Sr. Artal, constava de piscina, biblioteca, saló d´actes, pati de recreu i jardí. El valor global d´aquesta obra era, inclosa la construcció i urbanització dels terrenys, d´unes quatre-centes mil pessetes, pessetes d´aleshores, és clar.
La realització de l´obra s´allargà, per diverses causes, entre altres la guerra civil, i la nova escola amb el definitiu nom "Santa Bàrbera" fou finalment inaugurada el 20 de febrer de 1944, essent alcalde de Benifaió Enrique Galdón.
L´acte de la inauguració fou també una important data per a l´època, s´inaugurà el monument als "Caidos" en la plaça aleshores de José Antonio i després la comitiva es traslladà al nou col.legi, on es procedí a la seua benedicció i inauguració per les autoritats assistents.
En aquests cinquanta anys de vida escolar, el Col.legi Nacional Santa Bárbara, ha vist passar per les seues aules a un nombrós i enyorat nombre de ja mítics mestres d´escola, que seria llarg enumerar, i com no, de xiquets i xiquetes que han aprés en aquest mig segle de vida la dificil tasca per a aconvertirse en adults en el mon de la cultura.
F. Beltrán.