40 anys llegint
Ens trobem a la plaça de l'Ajuntament, millor dit, a la "Plaza del Caudillo" perquè encara és la primavera de l'any 1969. Un xicotet grup de llibrers arriba amb caixes plenes de literatura, però, sobretot, plenes d'il·lusió. Es preparen per a viure una experiència nova en la ciutat, una experiència que després de 40 anys ja s'ha consolidat. Es preparen per a inaugurar la Fira del Llibre de València.
Els primers anys van ser una etapa prou convulsa. La iniciativa del Gremi de Llibrers de crear una Fira del Llibre va ser acollida amb moltes esperances per una part de la societat, desitjosa de compartir i adquirir nous coneixements, així com obrir la ment i l'esperit a l'àmbit de la literatura, de la cultura, que tanta falta feia en aquest temps de franquisme. D'altra banda es trobaven els que recolzaven del règim, que al crit de "rojos fuera" no volien permetre que la veritat sociocultural arribara a calar fons en els valencians.
Un dels llibrers que va participar com a client en aquells primers anys experimentals, Miguel Morata, destaca que els ultres anaven a la Fira "per a agredir els llibrers i cremar els llibres". D'aquesta manera, la crema de llibres, com ja havia passat dècades abans en l'Alemania nazi, es repetia en el ple cor de la ciutat de València per part de covards feixistes.