Història
Situació:39° 28' 30" de latitud nord i
0° 22' 33" de longitud oest del meridian de Greenwich i
13' 321 metres d'altitud sobre el nivell del mar.

Extensió superficial:El terme municipal de València té
135 kilómetres cuadrats.
La província de València té 10.763 Km. cuadrats.
La Comunitat Valenciana, 23.305 Km. cuadrats.

Població:Té un cens de 750.000 habitants.
Si se inclouen els trenta municipis de l'entorn, el que
constitueix la « Gran València », arriba de 900.000 a 1.000.000 de
habitants. La província de València, dos milions. La Comunitat
Valenciana arriba a més de tres milions i mij d'habitants.

Història:València féu fundada per els romans en l'any
138 avans de Cristo. Incendiada i destruïda per Pompeyo, recobrà el seu
auge en temps d'Augusto, com ciutat romana. Després va vindre el
períod visigot. I en temps de la invasió musulmana alcança la seua
màxima importància, sent regne independient taifa, cap d'
emirat amb la caiguda del Califat.
El Cid va conquerir València a fins del segle XI, per poc temp,
passant de seguida a poder dels mors. Féu Jaime I el que va
reconquerir definitivament València per als cristians de la
Corona d'Aragó en 1238, constituïnt-la en cap de Regne
independent amb les seues lleis propies en 1240. Así va permaneixer durant
cuatre segles i mij, consolidat la seua personalitat històrica i
espiritual. Alcançant el seu major auge cultural, polític i
econòmic-comercial en el segle XV, durant el regnat de Felipe III,
donant figures tan importants durant aquestos segles, universalment
conegudes, com AusiÁs March, Joanot Martorell, San Vicente Ferrer,
Luis Vives, Juan de Juanes, Ribalta i Ribera.
A principis del segle XVIII València va prendre part en la Guerra de
Succesió a la Corona de Espanya a favor del Arxiduc Carlos de
Austria, per el que Felipe V, al quedar vencedor, va anul·lar els furs
valencians, darrere la batalla d'Almansa.No obstant, va poder reposar-se
i conseguir prosperitat gràcies a l'indústria de la seda.
Al començament del segle XIX València va participar molt activament en
la Guerra de la Independència contra les tropes franceses
napoleòniques. Durant aquest segle la ciutat féu creixent gràcies al
començament del comerç i exportació d'agres i productes agrícoles.
També conseguia ser bressol de grans artistes i prohomes
de la cultura, com els famossos Joaquín Sorolla, Benlliure,
Vicente Blasco Ibáñez, Pinazo, Maestro Serrano...

Clima:El clima valencià es pot classificar com suau
(mitja anual superior a 15°) i moderat (mitja entre les temperatures
del més càlid i més fred, entre 10 i 20°), amb les temperatures
invernals molt benignes i estivals no massa elevades. Cal
destacar que sóls durant noranta i dos dies l'any la temperatura
mitja descent per baix dels 12°.
L'humitat oscil·la a l'entorn del 70 per 100, i les classificacions
climàtiques en funció d'aquestes dues variables el situen en la zona de
la màxima eficiència durant tot l'any i en la del màxim confort
durant la primavera i la tardor.
La visibilitat ès superior als cinc kilómetres en el 96 per 100 de
les observacions realitzades.
La pressió mitja anual ès de 761' 4 milímetres de mercuri.

Gastronomia:Peculiaritats propies. La paella es el plat
rei de la cuina valenciana, guiso de arròs de fama universal,
originari de la comarca de l’Horta de València.
La auténtica paella valenciana està feta a base d'arros,
pollastre, conill,ferradura o tabella de bajoca,garrofons,
azafrà, pimentó dolç,
oli i sal; a lo que se iclós, a vegades, escargols, romero o
cartxofes.
Altres arrossos típics de la zona són el arròs en bledes,
el arròs en fesols i naps i el arròs rossejat o al forn.
Aperitius o tapes que es puguen trobar normalment en els bars valencians
i desconeguts fora de la Comunitat Valenciana, són:
sepionet; esgarraet; all i pebre,típic de L'Albufera;
almendres fregides i salades; llonganices; i morcillas de ceba, que
en entrepà s'anomena «blanc i negre» formatge fresc,
normalment amb sal; ensalada
valenciana, a base de lletuga, tomaca d'horta, ceba, aceitunes
i, a vegades, ràbans.
Les creïlles fregides tipus «chips» s'anomenen papes; les palomites de
maiç, rosas; el maiç asat, panoja o mazorca. Las «rosquilletes»
són palets de pà cruixents, no dolços, amb anisetes.
En cuant a begudes especials, estàn el café calent amb llet
condensada servit en pot xicotet (bombó), coctel a base de suc
de toranja, vodka i champany (agua de València). i la famosa orxata
de xufes bé freda, originària d'Alboraia.
Menjars festius típics i tradicionals valencians, són: «la mona
de Pascua», amb el «panquemado»,que ès un bollo dolç; la torta
o coca de pases i nueces, i la llonganisa de Pascua, embutit de cerdo
curat estret i llarg que es menja cru. Els buñols de carabassa
amb xocolat calent, en Falles. El porrat (garbanzos secos) i
castanyes pilongas, en les festes parroquials. Pases, carabassa
asada e figues seques, en Nadal.

Festes:Tradicionals i típiques.
- LES FALLES.
Les festes majores per antonomàsia, que no
sól es celebren en València ciutat, sino en altres
moltes poblacions per tota la Comunitat Valenciana.
El día 15 de març per la nit quedarán «plantats» en
els carrers de València cents de «monuments» satírics
construïts a base de figures de cartró pedra, poliuretà
expandit o poliéster sobre un armazó de fusta, per a ser
cremats, als cuatre dies, el dia 19, dia de San Josep, a
les 12 de la nit.
Festa de foc de intenció purificadora i apologética.
Destaquen els festejos de pirotècnia i el desfile
multitudinàri de l'Ofrena de Flors a la Verge dels
Desamparats.
- El dia de la Mare de Déu.Primer diumenge de maig.
Festa en honor a la Verge dels Desamparats, Patrona de
València. Traslat multitudinàri i popularment efusiu de
la image de la Verge,per la matinà, i processó solemne i
formal, por la vesprà.
- El Corpus Christi.El diumenge segünt al dijous
litúrgic. Maig o juny. La procesió i cabalgata del Corpus
de València ès de les més vistoses de Espanya, en la seua vertient
de representació festiva colorista, amb cents de
personajes bíblics disfraçats, i abundants dances
carretjeras, destacant el desfile de les «roques»,
centenaris carros triunfals.
- Semana Santa Marinera.Organitzada per les cofradies del
distrit marítim, en els barris del Cabanyal i Canyameral.
El toc festiu mediterràni valencià le confiere un
estil diferent de representar els vistosos desfils i
processons.
- Els Miracles de Sant Vicent.En les festes que se
celebren el segon dilluns de Pascua en honor a San Vicente
Ferrer, Patró de València, se representen en el carrer,
sobre tarimes engalanades (altars), xicotetes peces
teatrals que traten sobre els milacres atribuits al insigne
pare dominic valencià del segle XIV. Els actors
aficionats d'aquestes representacions són xiquets i les
reciten en valencià.
Altres tradicions festives són:
- empinar el cachirulo.
- les Creus de Flors, en maig.
- la Batalla de Flors, el dia de San Jaime, en juliol.
- la mocadorà, el dia 9 de octubre, Sant Donís.
- La nit de Sant Joan, amb fogueres, en la platja de la
Malvarrossa.
- la processó en barca del Crist del Palmar per la
Cofradia de Peixcadors de l'Albufera, en agost.
Festivals:
- Mostra Internacional de Cine Mediterràni, en octubre.
- Festival Internacional de Pirotècnia, en octubre.
- Certamen Internacional de Bandes de Música, en juliol.