Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental L'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel

carregant...
 
Catàleg monumental de Burjassot Casa de la Sirena (Alfara)

L'esglèsia parroquial de Sant Miquel Arcàngel

Situació:

Burjassot

Orientació de la façana:
 
Dades de construcció:
1765-1780
Descripció:
Es tracta de la parròquia més antiga de Burjassot. El seu disseny és obra de Fray Francisco de Santa Bàrbara en un estil de transició entre el darrer barroc valencià i el principi del neoclasicisme. La portada participa d'aquest caràcter incorporant elements neoclàssics a una distribució típicament barroca. La planta és de creu llatina amb amples braços, cúpula en la intersecció, capçalera en semicercle i capelles laterals entre els contraforts. Presenta l'originalitat de tindre el presbiteri en forma d'exedra amb remats corvats. Consta de tres naus dividides en cuatre trams més el creuer. L'altar major està dedicat a Sant Miquel i els dels braços al Cor de Jesús i a la Mare de Déu del Rosari. Esta devoció compta amb una arrelada Confraria existent, almenys, des de 1642. L'esglèsia fou construida, probablement, sobre el solar que va acollir un temple anterior d'estil gòtic que fou consolidat durant el segle XVII i que allotjà un retaule barroc, obra de Leonardo Julio Capuz, que substituí a l'original iniciat per Jacomart i conclòs per Joan Reixach. L'esglèsia compta amb obres pictòriques atribuides a Vicente López. El retaule major i la sèrie d'apòstols que borejen la nau central foren obra de Francisco Sanchis i, després de la guerra civil foren restaurats per Francisco-Marco Díaz Pintado.

 

Estat de conservació:
L'any 2000 s'inicia la restauració de la façana. Actualment es projecta la del campanari. La portada s'ha completat amb dues imatges de Sant Roc i de Sant Joan de Ribera.
Protecció:
 
Propietat:
 
Bibliografia:
  • ARNAU MARTÍNEZ, Francisca. Estudio històrico-artístico del templo parroquial de San Miguel Arcángel de Burjassot. Burjassot: Associació Cultural l'Almara, 1999. 142 p.
  • CASTELLÓ BALLESTER, Josep Vicent. "Les obres de restauració de l'església de Sant Miquel Arcàngel de Burjassot a finals del s. XVII: aspectes socials i econòmic". Fiestas en honor a la Stma. Virgen de la Cabeza y San Miguel Arcángel, 2002. [6] p.
  • CASTELLÓ BALLESTER, Josep Vicent. "La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Burjassot en l'Època Moderna: notes extretes d'un procés en la Reial Audiència". Fiestas en honor a la Stma. Virgen de la Cabeza y San Miguel Arcángel, 2001. P. 16-26.
Documentació adicional:
 
Visita virtual

Pendent d'incorporar-hi
Amunt

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental L'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel

Data de creació: 30 - 01 - 2003
Darrera actualització: 04-12-2010
Centre d'Estudis de L'Horta Nord.
Correu: cehortanord@yahoo.es
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Continguts: Josep Vicent Castelló
Disseny i manteniment: Andreu Martínez