Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental La casa del Rellotge

carregant...
 
Catàleg monumental de Massarrojos Casa de la Sirena (Alfara)

La casa del Rellotge

Situació:

Massarrojos

Orientació de la façana:
Llevant
Dades de construcció:
Segle XVII
Descripció:

És, sens dubte, la més emblemàtica de Massarrojos. Els seus orígens, possiblement, també es remunten al segle XVII. Es troba dominant la plaça major i, a partir d'ella s'hagué de formar la part alta del poble.

Deu el seu nom al rellotge de sol pintat sobre la façana però, com diu Nicolau Primitiu, hauria d'anomenar-se "casa dels rellotges", ja que, en la paret mitgera que dóna a Rocafort, hi havia un altre rellotge, amb la qual cosa el poble tenia hora solar des de l'eixida fins a la posta del sol.

Es tracta d'una construcció senyorial, com indiquen alguns elements que encara resten de la fàbrica primitiva. Possiblement, la cessió de la propietat mitjançant emfiteusi provocà les transformacions per adaptar la casa a les necessitats agrícoles i de conreu de la seda. Tanmateix, a la façana es pot observar els senyals de les finestres antigues, amb arcs del tipus de la porta de l'alcova que encara hi ha entrant a la casa a mà dreta.

Pel que fa a la resta, tot respon a una construcció típica de llauradors: una gran planta baixa amb arcada central, amples depedències als costats, andana i corral.

Estat de conservació:
 
Protecció:
 
Propietat:
 
Bibliografia:
  • Arquitectura rural valenciana. Tipos de casas y análisis de su arquitectura. Miguel del Rey Aynat. Generalitat Valenciana. Conselleria de Cultura. 1998.

  • Alqueries. Paisatge i arquitectura en l'Horta Nord. Miguel del Rey i altres autors. Consell Valencià de Cultura, 2002.
Documentació adicional:
 
Visita virtual

Amunt

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental La casa del Rellotge

Data de creació: 30 - 01 - 2003
Darrera actualització: 04-12-2010
Centre d'Estudis de L'Horta Nord.
Correu: cehortanord@yahoo.es
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Continguts: Josep Vicent Castelló
Disseny i manteniment: Andreu Martínez