Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental L'església parroquial dels Sants Joans

carregant...
 
Catàleg monumental de Meliana Casa de la Sirena (Alfara)

L'església parroquial dels Sants Joans

Situació:

Meliana

Orientació de la façana:
 
Dades de construcció:
Segles XIV-XX
Descripció:

Des dels inicis del s. XIV fins els nostres dies, el temple ha anat adaptant-se als diferents estils que han predominat en bona part de l´arquitectura valenciana. Així, els seus llenços murals mostren des de les restes fragmentàries de la seua primera construcció gòtica, la nova fàbrica barroca de finals del s. XVII, l´obra neoclàssica de la capella de la Comunió, fins la darrera ampliació de relleu efectuada en els primers lustres de la passada centúria. Per no referir les obres d´art que en temps passat conservava o les més modernes que han vingut a substituirles.
L´església parroquial mostra encara les restes pètries dels seus contraforts medievals, trets a la llum recentment. Fet que fa pensar que la seua tipologia original obeira a l´anomenat gòtic de reconquesta, ja que convida a sospitar que l´edifici es desenrotllara a través de quatre trams, per mitjà de grossos contraforts i arcs diafragma amb coberta de fusta i teules a doble vessant.
Així degué de trobar-se fins el s. XVII en què es dugueren a terme l´obra del campanar i la nova fàbrica barroca. causa de l´enderrocament del primitiu edifici fins a les impostes i de l´ampliació d´un tram per la capçalera i pels peus. Els treballs, dirigits pel mestre d´obres Francesc Padilla i en segon terme per Martí Ródenes, es perllongaren durant vuit anys, entre 1690-98.
Poc després l´escultor Domènec Cuevas realitzà el retaule major del temple. Obra que substituí l´antic de Gonçal Peris (desmuntat i subhastat el 1698), però que malauradament desaparegué en 1936 juntament amb el retaule de les ànimes i altres ornaments.
A mitjans del s. XVIII es creà de nova planta la capella de la Comunió, cosa per la qual el temple quedà hemiclaustral posteriorment.
Durant 1916-18 es procedí a ampliar de bell nou el temple pel llec franciscà fra Maseu Company en edificar-se un nou sagrari, ampliar-se en un tram la capella major i construir-se una nova sagristia.
A principis dels anys 80, l´Ajuntament de Meliana cedí una magnífica creu gòtica restaurada (situada antigament al Camí Real) que es conserva al seu interior.
De 1986 data la darrera restauració a càrrec de diversos artífexs de la localitat. Des de l´estiu de 2005 és objecte d´altres actuacions.

Estat de conservació:
Necessitada de restauració exterior.
Protecció:
Local
Propietat:
Diòcesi de València
Bibliografia:
Ferrer Orts, A. El templo de los Santos Juanes de Meliana. Su arquitectura y documentación, Meliana, 1998 (reed. 1999).
Documentació adicional:
 
Visita virtual

Pendent d'incorporar-hi
Amunt

Inici Comissió de patrimoni Catàleg monumental L'església parroquial dels Sants Joans

Data de creació: 30 - 01 - 2003
Darrera actualització: 04-12-2010
Centre d'Estudis de L'Horta Nord.
Correu: cehortanord@yahoo.es
Centre d'Estudis de l'Horta Nord
Continguts: Josep Vicent Castelló
Disseny i manteniment: Andreu Martínez