Portada Portada
L'ús de la neu
Castellano Castellano

 

L'objectiu d'emmagatzemar neu i gel ha sigut la seua capacitat per a traslladar el fred cap a les terres baixes des de les muntanyes. Així, des de l'Antiguitat i fins les èpoques moderna i contemporània, tres han sigut els principals usos de la neu i el gel:

 

•  La conservació d'aliments per al seu transport. Especialment en el transport de peix cap a l'interior.

•  Ús gastronòmic per a refrescar begudes i aliments, preparar gelats i sorbets, etc. Aquest ús és el que més ha afavorit el comerç de la neu i el gel ja que el fred pel simple plaer del fred és un desig molt estes.

•  Ús terapèutic: el fred s'utilitzà com agent terapèutic en anestèsies locals pels seu efecte insensibilitzador; en detenció d'hemorràgies; i en el tractament de febres.

 

El principal ús del gel era terapèutic

Pel que fa a l'ús de la neu o del gel, aquesta elecció se basa, lògicament, en la possibilitat de disposar d'una matèria o l'altra; però també hi ha certes preferències culturals. Així, a la Península Ibèrica pareix que sempre s'ha preferit la neu al gel, malgrat el major poder refrigerant i millor conservació d'aquest.

Pujar