TORNAR A LA PÀGINA INICIAL
 

 

Enric Valor i Vives va nàixer a Castalla el 22 d´agost de 1911. Va estudiar llengua i literatura catalanes de manera pràcticament autodidacta.

Als dinou anys va entrar a col.laborar a la revista El Tio Cuc. En proclamar-se la República, va intensificar a Alacant la tasca com a periodista, escriptor i activista polític. Va fundar l´Agrupació Regionalista Alacantina de caràcter nacionalista que disposava d´un programa de ràdio a Alacant per parlar de l´Estatut i de nacionalisme, del qual Valor va ser locutor. A València també va escriure en la premsa nacionalista del moment.

Entre el 1966 i el 1968 el règim de Franco, com a conseqüència de les seves activitats antifeixistes, fa que estigui tres anys tancat a la presó. Un cop lliure va participar en la fundació de la primera revista valenciana en català de la Dictadura, Gorg, que només va durar tres anys per impediments de la censura de l'època. Però Valor va continuar escrivint articles de tema catalanista i lliçons de gramàtica normativa als diaris d´Alacant i València.

Amb l'arribada de la democràcia, comença el reconeixement públic com a autor clàssic de les lletres catalanes i autoritat gramatical indiscutible: La Diputació de València li concedeix el premi "Sanchis Guarner" (1983) i l'Ajuntament de València el premi de les Lletres valencianes (1985). Rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987), instituït per Òmnium Cultural. La Diputació d'Alacant convoca un premi de novel.la que porta el nom de l'autor i Edicions del Bullent un premi de narrativa juvenil.

Enric Valor va morir en València el 13 de gener del 2000.