L'ERA EDO: GOVERN DELS TOKUGAWA
El tancament del Japó: 1639-1867
No obstant, el fenomen que més ha caracteritzat el període dels Tokugawa és, sense cap mena de dubte la seva política d’aïllar el país de tota influència estrangera: durant els dos segles que va durar el període Tokugawa, els seus dirigents s’encarregaren d’estructurar militarment la societat, es confinà a cadascú en la seva classe i es mantingué unes relacions purament vassallàtiques. Els cristians foren perseguits i expulsats al igual que els portuguesos i també els espanyols, que per aquella època mantenien relacions en aquest país.
Japó no volia saber res de l’exterior, no volia “contaminar-se”, desitjaven mantenir la seva puresa, la seva tradició, cultura i ideologia; es mantingué en el seu món, desenvolupant-se pel seu compte fins l’aparició d’occidentals a les seves costes.
El tema de debat entre els historiadors és si aquest fenomen tant negatiu per al país haguera canviat les coses de no haver-se produït. El conservadorisme, la restricció i la tirania què es va dur a cap, irònicament va potenciar el notable desenvolupament cultural i institucional que el país experimentà. Després d’una dura Guerra Civil de nombroses batalles –època Sengoku–, arruïnant el país i castigant-lo, arribava una etapa de pau, Taihei, la qual conduiria a la reconstrucció i millora del Japó.
Es crearien institucions que portarien a l’estabilitat però també a l’opressió. Es formaria un capitalisme embrionari necessari per al posterior creixement industrial amb una economia monetària que permetí l’aparició de comerciants i la caiguda de la influència dels daimyô que es recolzaven en l’economia rural.
En definitiva, es crearen les bases culturals ideològiques i econòmiques que configurarien el Japó feudal.
Però la gran pregunta és: per què Tokugawa decidí iniciar aquest tipus de política? Sobre aquest tema hi ha moltíssimes conjetures i gran quantitat d’opinions al respecte, però m’agradaria ressaltarem la que sembla més lògica i raonable:
El fet de mantenir les tradicions i costums més conservadores no justifica la conducta iniciadora. Els experts japonesos asseguren que Tokugawa Ieyasu sí que desitjava desenvolupar al màxim el seu comerç exterior per tal de consolidar el seu poder, adquirir un nivell de vida més alt, tenir més varietat de productes, fer augmentar amb les exportacions la riquesa del seu país ...
< < < ANTERIOR / SEGÜENT > > > |