L'ús a banquets consta de forma escrita amb cites diversos autors dels segles V i VI a.C. Tot donant a entendre que a l'Atenes de l'època de Sócrates (470-399 a.C.) existia un comerç més o menys organitzat.
El seu ús i consum passà a Roma al segle I a.C. per a usos terapéutics mitjançant els metges grecs, essent també el seu ús molt estes en begudes, refrescs i conservació d'aliments. Se creen útils per al manteniment de la neu i el gel com el “saccus nivarius” o “el colum nivarium” , per a evitar que aquesta neu, a vegades bruta, se mesclara amb la beguda o els aliments. Se conta, a més, que l'emperador romà Neró, refrescava els sucs de fruita i vi amb neu.
L'expansió de l'imperi romà ajudà a la divulgació del seu ús i a la construcció de llocs de recol·lecció i manteniment de neu i gel, aplegant a la Mediterrània i el nord d'Àfrica.
D'aquesta època s'han trobat restes de construccions de dipòsits en el àrea pirenaica, en el Plateau de Lannemezan; en Reinosa (Santander) i a la ciutat de València, suposadament a les runes romanes de L'Almoina. |