Portada Portada
Orígens
Castellano Castellano

 

Els orígens coneguts de l'activitat de nevaters i el beure fred se remunta a l'Orient, a l'Imperi Antic d'Egipte (s. XXIX a XXI a.C.), Aixa com a Mesopotàmia. Existeixen antecedents escrits de l'existència a Ur (2.000 a.C.) d'una “casa gelada” o casa de gel, on s'emmagatzemava i distribuïa gel dut des de muntanyes allunyades fins 200 km.

Des d'allí se va propagar el comerç per dues vessants: una cap a la Mediterrània del Creixent Fèrtil i una altra cap a la cultura iraní. Aquesta segona es que aplegà a la península mitjançant l'expansió romana i àrab.

 

A Grècia, les cites de Jenofonte (430-355 a.C.) ja fan referència al consum de neu, l'ús del qual mira amb recel; Hipócrates (460-377 a.C.), el metge més important de l'Antiguitat, pare de la medicina, desaconsella la seua utilització mèdica-terapèutica, excepte en algun cas, especialment febres.

Es posteriorment Galeno (129-199), metge i filòsof, qui accepta el gel i la neu per a usos terapèutics, iniciant d'aquesta forma una discussió en el món mèdic que durarà fins el segle XVII. Els seus escrits mèdics foren traduïts per pensadors àrabs durant el segle IX.

 

Tractat de medicina sefardí

L'ús a banquets consta de forma escrita amb cites diversos autors dels segles V i VI a.C. Tot donant a entendre que a l'Atenes de l'època de Sócrates (470-399 a.C.) existia un comerç més o menys organitzat.

El seu ús i consum passà a Roma al segle I a.C. per a usos terapéutics mitjançant els metges grecs, essent també el seu ús molt estes en begudes, refrescs i conservació d'aliments. Se creen útils per al manteniment de la neu i el gel com el “saccus nivarius” o “el colum nivarium” , per a evitar que aquesta neu, a vegades bruta, se mesclara amb la beguda o els aliments. Se conta, a més, que l'emperador romà Neró, refrescava els sucs de fruita i vi amb neu.

L'expansió de l'imperi romà ajudà a la divulgació del seu ús i a la construcció de llocs de recol·lecció i manteniment de neu i gel, aplegant a la Mediterrània i el nord d'Àfrica.

D'aquesta època s'han trobat restes de construccions de dipòsits en el àrea pirenaica, en el Plateau de Lannemezan; en Reinosa (Santander) i a la ciutat de València, suposadament a les runes romanes de L'Almoina.

    Pujar Edat Medieval Següent