Portada Portada
Segles XV al XX
Castellano Castellano

 

Al començament del Renaixement, el comerç de la neu està molt estés i organitzat arreu del món islàmic i l'Imperi Otomà, però no tant a les riberes septentrionals del Mediterrani. Als regnes peninsulars, la neu i el seu ús estaven empleats entre la noblesa i les classes altes de la societat.

Francisco Franco, catedràtic sevillà, en 1569 publica la primera monografia europea dels beneficis de la neu i els pous de gel: “ Tratado de la nieve y del uso della”.

De fet, quan realment se va popularitzar la seua utilització fou a mitjans del segle XVI i en el XVII moment en el qual va proliferar la construcció de pous o caves, tot concedint-se llicències o cèdules. Moltes poblacions en construiran, la demanda del seu consum se generalitzà i els preus eren accessibles per a la gent.

A les poblacions, a l'interior de les cases s'han descobert pous o neveres medievals en els quals deuria guardar-se durant tot l'any la neu i el gel de l'hivern per a la conservació d'aliments i usos sanitaris (febres o calentors).

 

Se coneixen pous de nou en pràcticament tot el territori peninsular i insular; com ara Sierra Espuña (Múrcia), Catalunya, Mallorca, Andalucía, La Rioja, País Basc, Navarra, Castella, Extremadura i la Comunitat Valenciana.

El comerç de la neu o del gel constituí fins finals del segle XIX un recurs muntanyenc que s'afegia a l'explotació ramadera i a la forestal a les àrees de muntanya de les regions mediterrànies. Les sèries estadístiques que poden reconstruir-se a partir de la quantitat de neu caiguda any rere any resulta també de gran interés per a la realització d'estudis paleo-climàtics i la àmplia documentació reunida sobre la seua recollida, transport i distribució constitueix un material d'indubtable interés econòmic i social.

 

Venedor d'aigua d'ordi. Museu de la Ceràmica

El consum de grups socials aristocràtics i refinats, el qual aconseguí un desenvolupament espectacular entre el segle XVI i mitjans del segle XX, donà lloc a l'organització de tot un conjunt de mesures legals i administratives per a regular, assegurar i controlar un comerç que tants capitals comprometia, que tan rentable podia ser des del punt de vista fiscal, i que tenia un impacte indubtable des del punt de vista constructiu, concedint-se llicències i cèdules per a la seua construcció i explotació. Evidentment, la construcció de pous es duia a terme en zones en les quals la precipitació en forma de neu podria ser rentable; a més, hi ha tant pous urbans com rurals. En algunes cases s'utilitzaren unes xicotetes neveres o forats per a ús familiar o com a dipòsits intermitjos entre abastadors i compradors.

La venda de neu no s'interrompia en cap mes de l'any a les principals ciutat, degut al seu ús en medicina i el preu relativament moderat, per l'abundància de punts d'abastament propers; però, naturalment, el consum s'intensificava en estiu, per la popularitat de les begudes gelades i l'ús del gel en la conservació d'aliments.

El comerç de la neu se va mantenir amb força durant el segle XIX, durant el qual se produí un fort augment del consum de gelats i orxates. A la segona meitat d'aquest segle l'ús de neu i de gel natural començà a desaparèixer per la generalització del fred artificial. Així, a partir de 1870 se produeix l'inici de la decadència, apareixent les primeres màquines productores de gel. En aquestes dates també se fabricaran les primeres neveres domèstiques, amb l'aportació de gel industrial al seu interior.

La neu se consumí fins els anys 1920-1930 i, inclús, però ja de forma excepcional, durant la Guerra Civil. Com a dada, la darrera neu venuda als carrers de Granada ho fou el 25 de juliol de 1950; i se sap el manteniment del consum en algun país asiàtic fins pràcticament els nostres dies.

Consum de neu en diverses ciutat espanyoles (1835-1839)
Ciutats
Mitjana anual
Mitjana per hab.
Alacant
1.374
0.077
Badajoz
78
0.007
Barcelona
1.428
0.012
Cadis
564
0.010
Granada
1.358
0.021
Màlaga
379
0.006
Segovia
52
0.008
Sevilla
832
0.008
Toledo
413
0.030
València
5.616
0.085
Valladolid
500
0.026
Consum de neu expresat en càrregues. Font: H. Capel Sáez.

 

Anterior Edat Medieval Pujar