Capítol 5. Accessibilitat

Sumari

5.1. L'Accessibilitat i el seu context.
5.1.1. Què és l'Accessibilitat
5.1.2. Legislació sobre Accessibilitat
5.1.3. Directrius i Normes sobre Accessibilitat
5.2. L'Accessibilitat en el procés de transformació a HTML
5.3. Validar l'accessibilitat

5.1. L'Accessibilitat i el seu context.

5.1.1. Què és l'Accessibilitat

Que una web siga accessible vol dir que ha d'estar disponible per a totes les persones independentment del hardware, software, localització geogràfica, o capacitat física o mental. L'objectiu de fer una web accessible s'aconsegueix mitjançant el disseny web, utilitzant el llenguatges estandards com l'HTML o XHTML per a estructurar el contingut de manera que els usuaris puguen accedir a aquest contingut, entendre'l i interactuar amb ell de manera total independentment de les seves condicions personals o context de navegació. La proliferació en els últims anys d'aparells tecnològics capaços d'accedir a aquests continguts web, com telèfons mòbils, pda's, etc... que tenen unes restriccions visuals respecte a les pantalles d'ordinador fan que alhora de dissenyar una web, el concepte d'accessibilitat estiga més present. Podríem dir que el concepte d'accessibilitat té una doble vesant: la lligada a la tecnologia i la lligada a l'usuari.

A més de fer una web més accessible independentment de l'usuari i el dispositiu utilitzat, aquest disseny accessible incorpora unes millores com són la facilitat de manteniment de la web, l'increment del número de visites ja que està disponible per a més gent i la millora en el rànquing dels cercadors, ja que aquests també accedeixen de manera més eficient al contingut, els robots de búsqueda accedeixen millor al codi HTML si aquest està estructurat de manera adient i no conté elements referents a la presentació del mateix com etiquetes referents al tamany o tipus de fonts emprades, imatges per a la representació de títols que seran inintel·ligibles per a aquests robots de búsqueda.

Tenint con compte els diferents tipus d'usuaris que accedeixen a la web, les seves discapacitats i els distints contexts de navegació, el grup WAI (Web Accesibility initiative) del W3C ha redactat una série de normes o directrius que ajuden a l'autor alhora de crear la web accessible. Aquesta recomanació del W3C està inclosa a l'apèndix [WAG1.0]. També existeixen ferramentes en línia per a comprovar l'accessibilitat d'un lloc web.

5.1.2. Legislació sobre Accessibilitat

Els pioners han estat els Estats Units amb la secció 508 (http://www.section508.gov/) que exigeix a les agències federals de fer accessible tot allò que desenvolupen, adquireixen, mantinguen o utilitzen tecnologia electrònica de la informació. Aquesta llei pot fer que tanquen llocs web que no compleixquen les normes d'accessibilitat i inclús enfrontar-les a demandes judicials com la que va tenir American Online i que va perdre en 1999 front a un grup de ciutadans cecs.

La Comissió Europea va començar al 1999 la iniciativa “eEurope – Una Societat de la Informació per a tots” amb els objectius d'aconseguir que tots els ciutadans, hogars, escoles, empreses i administracions estigueren connectades a la red i garantitzar que la societat de la informació no es traduira en exclusió social. La Comisió Europea també va aprovar el treball del grup WAI (Web Accessibility Initiative) del W3C com a punt de partida per a fer una sèrie de recomanacions i obligacions als estats membres. Es va impulsar la revisió de la legislació sobre la societat de la informació i les normes d'accessibilitat, aprovant entre altres coses, el compromís de que totes les administracions públiques tingueren els seus llocs accessibles amb almenys el segon nivell d'accessibilitat definit pel WAI abans de finalitzar el 2001.

Aquests plans s'han actualitzat en el 2002 i el 2005 amb les resolucions del Consell del 26 de març del 2002: Accessibilitat dels llocs web públics i el seu contingut, i la Resolució del Consell del 6 de febrer del 2005: Millora en l'accés de les persones amb discapacitat a la Societat de la Informació. Han estat adoptats pels estats membres i han fet una legislació i plans per a la seva consecució.

5.1.2.1. Llegislació espanyola sobre l'Accessibilitat

En Espanya, i amb un poc de retràs respecte d'Europa contem amb les següents lleis, reals decrets i ordres:

  • LIONDAU: Llei 51/2003 de Igualtat de Oportunitats, no Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitats. Que especifica que abans de desembre del 2005 el Govern aprovarà unes condicions bàsiques d'accessibilitat i la seva aplicació gradual i progressiva a tots els entorns de productes i serveis. Respecte als productes i serveis de la Societat de la Informació la llei estableix: (Cita textual de la llei 51/2003)

    Exemple 5.1. Ley 51/2003 - Disposición final séptima.

    Condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de las tecnologías, productos y servicios relacionados con la sociedad de la información y medios de comunicación social.

    1. En el plazo de dos años desde la entrada en vigor de esta ley, el Gobierno aprobará, según lo previsto en su artículo 10, unas condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de las tecnologías, productos y servicios relacionados con la sociedad de la información y de cualquier medio de comunicación social, que serán obligatorias en el plazo de cuatro a seis años desde la entrada en vigor de esta ley para todos los productos y servicios nuevos, y en el plazo de ocho a diez años para todos aquellos existentes que sean susceptibles de ajustes razonables.

    2. En el plazo de dos años desde la entrada en vigor de esta ley, el Gobierno deberá realizar los estudios integrales sobre la accesibilidad a dichos bienes o servicios que se consideren más relevantes desde el punto de vista de la no discriminación y accesibilidad universal.


    I afavorint la formació en disseny per a tots:

    Exemple 5.2. Ley 51/2003 - Disposición final décima.

    Currículo formativo sobre accesibilidad universal y formación de profesionales.

    El Gobierno, en el plazo de dos años a partir de la entrada en vigor de esta ley, desarrollará el curriculo formativo en «diseño para todos», en todos los programas educativos, incluidos los universitarios, para la formación de profesionales en los campos del diseño y la construcción del entorno físico, la edificación, las infraestructuras y obras públicas, el transporte, las comunicaciones y telecomunicaciones y los servicios de la sociedad de la información.


  • LSSICE: Llei 34/2002 de Serveis de Societat de la Informació i de Comerç Electrònic. Sobre l'accessibilitat la llei diu en la Disposició Adicional Quinta que les webs de l'Administració Pública deuran ser accessibles amb els criteris d'accessibilitat generalment reconeguts abans del 31 de desembre del 2005. Poguent extendre aquesta condició a les webs que l'Administració Pública financie.

  • Ordre 1551/2003 en l'Apartat sèptim: Protocols i criteris tècnics dels dispositius i aplicacions de registre i notificacions, diu que el registre telemàtic i el servei de notificació telemàtica deuran complir els requeriments en matèria d'accessibilitat establerts per la iniciativa per a una web accessible del WAI en el segon nivell o nivell AA.

A més s'han definit uns plans per a la consecució d'aquestes lleis com són el II Pla d'Acció per a persones amb discapacitat 2003-2007, el I Pla Nacional d'Accessibilitat 2004-2012 i respecte a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació el Pla de Xoc per a l'Impuls de l'Administració Electrònica en Espanya amb una dotació econòmica important (d'uns 1000M d'euros).

Es pot ampliar la informació sobre legislació i plans nacionals d'actuació en [www-SID], [www-PNA] i [www-OBS]

5.1.3. Directrius i Normes sobre Accessibilitat

El grup de treball del W3C anomenat WAI és la referència a nivell mundial per a definir les normes o directrius d'accessibilitat en una recomanació anomenada Directrius per a l'accessibilitat al contingut de pàgines web, versió 1.0 que està inclosa a l'apèndix de la memòria [WCG1.0].

En Espanya, s'ha definit la norma UNE 139802: Requisits d'accessibilitat al ordenador. Software i més concretament en el contingut web la norma UNE 139803:2004: Requisits d'accessibilitat per a continguts en la web. Aquestes normes són documents públics al que poden accedir totes les persones interessades previ pagament de un cànon (uns 24 euros mes IVA per a la UNE 139803:2004). La norma es pot demanar a l'organisme normalitzador, en aquest cas AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació). Aquesta norma és plenament compatible amb la Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web del WAI en la seva versió 1.0 que serà la referència en aquest projecte.