LA FIGURA DEL SAMURAI

Rônin:

El estricte sistema de classes al què Japó estava sotmès, feia extremadament complicat el conviure fora d’eixes classes existents. Aquest situació s’observava perfectament en els coneguts rônin, samurais sense status, sense funcions militars, abocats a la pèrdua de la seva identitat degut a la mort del seu senyor per alguna lluita entre clans o per les guerres civils de l’anterior etapa o simplement degut a la reorganització dels senyors entre els quals els enemics havien eixit perjudicats i amb ells els seus vassalls.

Causaren algunes alarmes al govern –entre ells algun que altre complot contra el shogûn–, per això el shogunat intentà reingressar-los sota la seva jurisdicció o la d’alguns daimyô. Però a pesar de l’intent no aconseguiren acollir a tots els rônin, de manera que es convertiren en una tropa de marginats on l’única eixida que els restava eren les professions com el sacerdoci, medicina, l’ensenyament o actuar com a mercenaris per fer treballs bruts dels més poderosos (element que s’ha explotat constantment al cinema com a la pel·lícula d’Akira Kurosawa “Los Siete Samurais” ). Es deixaren sentir sobretot durant tot el segle XVII.

El cas més famós i que sobresaltà al propi govern fou l’episodi dels 47 rônin al 1702, arran del qual s’imposà la llei civil sobre la venjança militar. Aquest fet dividí al shogunat entre els que pensaven que calia enaltir aquell fet, i per contra, els que volien condemnar-lo. Finalment els obligaren a realitzar-se els seppuku o hara-kiri convertint-los d’aquesta manera en herois nacionals.

La història fou la següent: dos daimyô, els senyors Asano i Kira, estaven presents en la cort imperial. De sobte, sorgí una discussió entre els dos. Kira insultà a Asano, tanmateix Asano desembeinà els seu sable i ferí al seu congènere. Per ser un crim desembeinar una arma en la Cort Imperial, Asano fou condemnat a morir per mig del seppuku, deixant així sense amo a 47 samurais. Aquestos, convertits en rônin, desitjosos de venjança, entraren per la nit al castell del daimyô Kira exigint que ell també es realitzés el seppuku. Al negar-se a fer-ho, li tallaren el cap i el dipositaren sobre la tomba del seu antic senyor Asano. Després d’allò tots s’aplicaren el seppuku i foren soterrats al seu costat.

Aquest acte es venerat en el Japó com una manifestació absoluta de lleialtat i anualment es celebren actes per tal de commemorar-lo.