PORTADA · INFORMACIÓ · CARACTERÍSTIQUES · CAUSES · NEUROPATOLOGIA · DIAGNÒSTIC · CONTROL · PRONÒSTIC · PREVENCIÓ · MISCEL·LÀNIA
EPIDEMOLOGIA
En els estudis epidemiològics s’utilitzen, bàsicament, dues mesures:
S’entén com el número de casos nous d’una malaltia en un període de temps determinat per número de persones en risc de patir-la en el mateix període (és freqüent trobar-la amb unitats de nombre de casos nous per mil persones i any).
Si s’examinen els estudis que han mesurat la incidència per a l’Alzheimer es troben taxes d’entre 10 i 15 per mil persones i any per a les demències en general, i taxes d’entre 5 i 8 per l’Alzheimer. D’aquestes dades es pot deduir que, cada any, la meitat de nous casos de demència són Alzheimer. Tot i així, aquesta xifra no és igual per a tota la població, sinó que hi ha certes variables que defineixen factors de risc per als quals hi ha més probabilitat, i per tant més incidència, de patir la malaltia. Un factor de risc primari seria l’edat; cada cinc anys després dels 65, el risc de manifestar la demència pràcticament es dobla, creixent des del 3 fins al 69 per mil persones en un any. Un altre factor de risc, d’altra banda, és l’edat; les dones tenen un risc més alt de desenvolupar l’Alzheimer particularment quan superen els 85.
És el número total de casos d’una malaltia que es donen en una població en un moment determinat. A diferència de la incidència, s’utilitza de forma preferent en estudis de malalties cròniques, ja que no es centra en els casos nous sinó en els acumulats.